Beibe tuu

Meiliä keikoista
Maria Gasolina julkaisee uuden levyn keskittyen Lähi-idän sekä Itä- ja Pohjois-Afrikan pop-helmiin. Suuntaa antoi jo 2013 singlenä julkaistu somalialainen "Dooyo". 2017 Toukokuussa julkaistiin tulevan pitkäsoiton ensimmäinen sinkku, sudanilainen rakkauslaulu "Beibe tuu". Syyskuussa julkaistiin toinen sinkkulohkaisu, turkkilainen "Journalisti". Teema-albumi "Pitkää siltaa" julkaistiin Marraskuussa 2017.

Sudanilainen rakkaus soi Helsingissä

Maria Gasolina julkaisi ensimmäisen singlen tulevalta pitkäsoitoltaan vappuna 2017. Levyn ensimmäinen maistiainen on sudanilainen rakkauslaulu ”Beibe tuu”, joka kertoo toiveikkaan tarinan rakkauden perässä muuttamisesta. Kappaletta suomennettaessa Suomessa kiristettiin juuri perheenyhdistämisen ehtoja.

Marraskussa 2017 julkaistu albumi koostuu kokonaisuudessaan itämaisesta musiikista, sillä levyllä kuullaan musiikkia niin eri puolilta Lähi-Itää kuin Itä- ja Pohjois-Afrikkaakin. Toiveena on, että suomeksi laulettu pop-musiikki avaa kuulijoille uusia näkökulmia näihin kulttuureihin, joiden mediakuva on viime aikoina ollut melko synkkä ja yksipuolinen. Levyllä tehdään muun muassa musiikillista yhteistyötä turvapaikanhakijoiden kanssa, ja ”Beibe tuu” -singlellä kuullaan vierailevaa oud-luutunsoittajaa, lahjasta nuorta irakilaismuusikkoa, Ali Haithemiä. Teemalevyn tekeminen on ollut Maria Gasolinalle mahtava musiikillinen seikkailu uusien saundien äärellä.

”Beibe tuu” -kappaleen julkaisun yhteydessä Maria Gasolina mainosti myös Amnestyn vetoomusta pakolaiskiintiöiden nostamiseksi. Se on nyt entistä tärkeämpää, kun perheenyhdistäminen on tehty monelle käytännössä mahdottomaksi. Amnesty muistuttaa, että kiintiöpakolaisjärjestelmä auttaa hallitusti nimenomaan kaikkein haavoittuvimpia ryhmiä, kuten lapsia, perheitä, väkivaltaa kokeneita naisia, vammaisia, kidutettuja ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Pakolaiskiintiöllä autetaan myös perheet turvaan yhdessä, niin ettei sotaa ja vainoa pakenevien tarvitse erota läheisistään. ”Beibe tuu” -singlessä rakkaastaan eroon joutunut lyyrinen minä laulaa teeman mukaisesti: ”kotiin stadiin sua mä venailen; vuoksi rakkauden - ihmisoikeuden.”