Journalisti

Meiliä keikoista
Maria Gasolina julkaisee uuden levyn keskittyen Lähi-idän sekä Itä- ja Pohjois-Afrikan pop-helmiin. Suuntaa antoi jo 2013 singlenä julkaistu somalialainen "Dooyo". 2017 Toukokuussa julkaistiin tulevan pitkäsoiton ensimmäinen sinkku, sudanilainen rakkauslaulu "Beibe tuu". Syyskuussa julkaistiin toinen sinkkulohkaisu, turkkilainen "Journalisti". Teema-albumi "Pitkää siltaa" julkaistiin Marraskuussa 2017.

"Journalisti, sä voit kirjoittaa!"

Helsinkiläinen yhtye Maria Gasolina julkaisi 3.9. suomenkielisen version turkkilaisen Selda Bağcanin Journalisti-kappaleesta. Bağcan kirjoitti tämän kantaa ottavan folk-laulun vuonna 1976, mutta se on nykyään vähintään yhtä ajankohtainen kuin julkaisuvuotenaan. Turkissa on viime vuotisen vallankaappausyrityksen jälkeen pidätetty lukuisia toimittajia ja suljettu useita tiedotusvälineitä. Suomessakin journalistit ovat joutuneet taistelemaan oikeudestaan kirjoittaa poliittisesti aroista aiheista esimerkiksi Yleisradiossa. Myös maailmanlaajuisesti laatujournalismi on ahtaalla ns.klikkijournalismin kanssa, eikä edes valtioiden päämiesten medialukutaidosta ole enää takeita.

"Seldan kappale kertoo journalismin varsinaisesta tehtävästä yhteiskunnassa. Juuri nyt on aivan erityisen tärkeää tukea eettisiä ja laadukkaita mediatoimijoita ja journalisteja, sellaisia, jotka rohkeasti ja laadusta tinkimättä tekevät tutkivaa journalismia ja nostavat tärkeitä puheenaiheita yleiseen keskusteluun" muistuttaa tekstin kääntäjä ja Maria Gasolinan laulaja Lissu Lehtimaja.